Skapa skärmbilder

Ibland när vi får ett samtal eller e-post meddelande till supporten behöver vi få reda på hur problemet uppenbarar sig på just din dator. Då brukar vi be om en skärmdump / skärmbild där problemet uppstår för att vi enklare skall förstå vad som kan vara fel.

En skärmbild är en bild på hur det ser ut på din skärm i det ögonblicket bilden tas. Man kan enkelt uttrycka det så att man fotograferar av sin egna skärm.

Många vet inte hur man gör en skärmbild så jag skall ge en enkel beskrivning på hur man kan göra detta. Som vanligt när det gäller datorer finns det flera tillvägagångssätt för att uppnå samma resultat.

 

Det enkla sättet

Det enkla sättet fungerar på alla datorer oavsett operativsystem. Vi använder oss helt enkelt av funktionen Print Screen som nås via en knapp på ditt tangentbord.

print screenknapp Du hittar Print Screenknappen på översta raden på ditt tangentbord.

 När du klickar på denna knapp så sparas en bild i minnet på din dator. Bilden är ett "fotografi" på hur din bildskäm såg ut i det ögonblic du tryckte på knappen.

Nästa steg är att klistra in bilden i ett dokument. Öppna exempelvis en ordbehandlare eller ditt e-postprogram.

Där väljer du sedan Klistra in (Ctrl - V) funktionen. Vips så ligger bilden i ditt dokument.

 

 

 

alt-print screenFör att krångla till det lite så kan du ta en skärmbild på endast det programfönster du har aktivt.

Håll ner Alt tangenten och sedan klicka på Print Screen tangenten. Då blir det bara på det aktiva programfönstret.

Skärmklippverktyget, ett bätttre alternativ

Från Windows Vista finns det ett förträffligt hjälpmedel som heter skärmklippsverktyget. Visserliggen finns det en uppsjö fristående program man kan installera för att skapa skärmklipp men den inbygggda funktionen duger i de flesta fall.

För att nå skärmklippverktyget i Vista eller Win7 klickar du på Startmenyn, sedan i sökfältet skriver du bara skärmklipp. Det kommer upp en lista där du bara klickar på skärmklippsverktyget.

Ibland när vi får ett samtal eller e-post meddelande till supporten behöver vi få reda på hur problemet uppenbarar sig på just din dator. Då brukar vi be om en skärmdump / skärmbild där problemet uppstår för att vi enklare skall förstå vad som kan vara fel.   En skärmbild är en bild på hur det ser ut på din skärm i det ögonblicket bilden tas. Man kan enkelt uttrycka det så att man fotograferar av sin egna skärm.   Många vet inte hur man gör en skärmbild så jag skall ge en enkel beskrivning på hur man kan göra detta.   Först så beskriver jag ett sätt som fungerar på alla datorer (Win98, XP,Wista och Win7)   1). Börja med att ha det programfönster uppe där du vill ta skärmbilden. Lokalisera print screenknappen på ditt tangentbord. Den finns uppe till höger.

 skärmklipp win8I Win8 är det i princip samma sak. Du klickar på Startmenyn, sedan skriver du bara skärm. Det kommer direkt upp förslag på program. Skärmklippverktyget ligger överst.
 

Använda skärmklippsverktyget

skärmklippsverktyget Du klickar sedan på Nytt. Skärmen tonas ner lite och du drar med musen över det område du vill ta en skärmbild på.

 

När detta är gjort så kan du antingen välja att spara skärmklippet som en bild eller så kan du klistra in den i ett dokument eller e-postprogram.

 

Du kan läsa mer om skärmklippverktyget på Microsofts hemsida.

Senast ändrad tisdag, 22 december 2015 18:01
Högst upp