Historien om Godman Redovisning

Nu är den 10:e utgåvan av Godman Redovisning klar och mycket har hänt under de åren som programmet funnits på markanden. Från början var det egentligen bara inmatning av bankmedel, tillgångar och skulder samt bokföring inkomster och utgifter som fanns med i programmet. Sedan tillkom en hel massa funktioner allt eftersom de efterfrågades av alla fantastiska användare. Parallellt med programmet har webbplatsen godman.se växt och erbjuder idag en massa nyttig information för de som söker kunskap inom godmanskapet. Från början var vi tre stycken som utvecklade programmet.

Stefan Fallbjörk var experten på godmanskap och såg tidigt behovet av ett hjälpmedel för det ofta så besvärliga arbetet med den ekonomiska redovisningen. Det var Stefan som var initiativtagaren och grundare till programmet som från allra första början hette Trustee.

Stellan Haakenstad, it -entreprenör från Piteå. Stellan var pedagogen i gänget. Hans tidigare erfarenheter som lärare var viktiga för programmets pedagogiska och enkla upplägg.

Slutligen jag, Fredrik Edström, som skötte all systemutveckling både med programmet, försäljningen och hemsidan.

Efter ca ett år så lämnade Stefan projektet då han ville fokusera på andra saker. Jag och Stellan jobbade vidare tillsammans ytterliggare två år. Sedan valde Stellan att ge sig in i en helt ny bransch, butiksinredning (vilket visat sig vara ett lyckokast för han) . Efter detta har jag skött allt själv. Men faktum är att jag inte varit helt själv utan fått väldigt mycket hjälp från er användare. Det finns speciellt ett tiotal användare som bidragit extra mycket. Utan dessa, som jag inte nämner vid namn, skulle utvecklingen av programmet upphört för länge sedan.

Slutligen vill jag nämna att det idag är över 5000 användare (dock inte alla aktiva) av programmet. Dessa är utspridda över hela landet och alla kommuner finns representerade. Det som varit kämpigast genom åren är bataljer med ett fåtal övernitiska tjänstemän som vägrat godta några andra blanketter än just de pappersblanketter som de tillhandahåller. Detta resulterar endast i massa besvär och lång granskningstider som ingen får ut något possitiv av.

Nedan kommer en kort summering av alla programversioner men jag vill först tacka alla användare som jag varit i kontakt med genom åren och fått så mycket possitiv respons av. Att få höra av människor att de inte skulle kunna ta på sig uppdrag utan detta program eller att tack vare programmet så kan man fokusera på andra, trevligare saker i uppdraget ger så mycket tillbaka till mig som utvecklare och ägare. Läs mer om vad några användare säger.

Jag gör ingen hemlighet av att det inte ger några större ekonomiska vinster i förhållande till nerlagt arbete när det gäller Godman Redovisning. Om det inte varit för att programmet faktiskt gör skillnad för många människor hade jag lagt ner utvecklingen för länge sedan. Jag ser det lite som en samhällstjänst att driva utvecklingen vidare och på så sätt underlätta för alla nuvarande och blivande gode män i Sverige. För en sak är säker; NI BEHÖVS!

2008

Det började redan 2008 med GRP 2.0 (version 1 marknadsfördes under ett annat namn men nådde aldrig ut i någon utsträckning). Programmet var redan då ett helt unikt program för gode män och ställföreträdare som snabbt upptäckte att detta var ett ypperligt hjälpmedel i det tråkiga och många gånger besvärliga ekonomiska arbetet. Redan 2008 kände programmet av när det fanns uppdateringar tillgängliga. Utskrift av kassabok och årsräkning fanns självklart redan 2008. Just dessa två delar är programmets grundbultar. En helt komplett och färdiguträknad års/slutblankett eller en kassabok att stämma av mot visade sig vara en skänk från ovan för många. Det fanns från början inga möjligheter att ändra utskrifterna men de som fanns i programmet funkade fint hos de flesta överförmyndare.

2009

Detta år hände det väldigt mycket med programmet (länk till manualen). Hela fem underversionen släpptes (gratis) och de alla innehåll massvis med nya funktioner tillsammans med travar av buggrättningnar.

godman 2009
 

En nyhet i huvudversionen (2009.0) var att man kunde bokföra överföringar mellan bankkonton. Kassaboken fick oxå ett lyft då det gavs möjligheter att skriva ut den månadsvis. En uppdatering 2009.3 innehöll en mycket efterfrågad utskrift: kontospecifikation. Ett ypperligt verktyg som än i dag är en av de mest använda utskrifterna. Uppdatering 2009.5 kom möjligheten till inviduella kontoplaner.

2010

Ett nytt, frächare gränssnitt såg dagens ljus med version 2010.0. Fler utskriftsmöjligheter togs fram, bla årssammanställningen. Dagbok och körjournal utvecklades. Sedan följde några serviceversioner i relativt snabb följd. En del buggar men även lite nya funktioner och förbättringar.

godman 2010
 

2011

Med version 2011 kom ytterliggare en rejäl uppfrächning av gränssnittet. Förutom detta så lades det till summering av beloppfält på bankkonton/kontanter, inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Möjlighet att ange antal andelar eller antal under tillgångar. Väldigt mycket buggar rättades under 2011. Det var även detta år som flera kommuner fick upp ögonen för programmet och många licenser såldes eftersom programmet rekommenderades på flera platser i sverige. Antalet aktiva licenser passerade 1500. Även godmanföreningar uppmärksammade programmet och det började annordnas utbildningar som genomfördes av lokala utbildare (på frivillig basis).

2012

Funktionen Uppgifter såg dagen ljus i och med första släppet av Godman Redovisning 2012. En annan, mycket efterfrågad funktion, var återkommande händelser. Lite mer om vad som skiljde version 2011 och 2012 kan du läsa om här. Licensbanken för kommuner och överförmyndare lanserades. Exempelvis köpte Linköping in 200 licenser som de sedan delade ut till gode män och ställföreträdare. Idag hanteras runt 500 programlicenser i detta system. Med serviceversionen 2012.3 så följde möjligheten att arkivera huvudmän.

En funktion som stått väldigt högt på önskelistan från användarna är att kunna skapa återkommande
händelser (transaktioner). Exempelvis Hyra den 27 varje månad.
En funktion som stått väldigt högt på önskelistan från användarna är att kunna skapa återkommande
händelser (transaktioner). Exempelvis Hyra den 27 arje månad.

2013

 Godman Redovisning 2013 kom möjligheten att lägga in bankmedel som INTE skall räknas in under A och D. Flera överförmyndare vill ha med alla huvudmannens tillgångar och bankkonto i års/slutredovisningen.

bankkonto disponeras hm 2013
 

Sedan kom även kostnadsräkning, möjlighet till kommunlogga på utskrifter och den generella dagboken. Läs mer om skillnaderna mellan 2012 och 2013. Tre olika serviceversioner släptes under året. Mycket buggar men även flera nya funktioner.

2013 var även året då det börjades erbjudas litteratur i samband med köp av programmet. Boken God man eller förvaltare utg 5 av Kerstin Fälldin var först ut. Året efter ersattes denna bok med en nyskriven bok av Tommy Hansson - God man & förvaltare - en praktisk vägledning. Sedan har det tillkommit fler böcker. Några hundra exemplar har sålts genom åren tillsammans med programvaran.

2014

 Två stora nyheter bjöds det på med version 2014.0. Dokumenthanteraren samt möjlighet att sortera tabeller. genom att spara kolumnmallar. Sedan gjordes ett extra lyft för säkerheten genom att lägga in möjlighet att spara säkerhetskopior på en fjärrdisk. Vi rekommenderade Storegate samt även erbjöd bra rabatt på deras tjänster i samband med köp av programmet. Faktum är att många använder sig av denna tjänst än i dag och då även till annat som kan vara bra att förvara säkert i digital form.

KOLUMNINSTALLNINGAR 2
 

Ändra sortering genom att klicka på kolumnrubrikerna

2015

Godman Redovisning 2015 är nog den version som bjudit på mest nya funktioner och buggrättningar. Massvis med jobb lades inför släppet av version 2015 som gjordes 2014-12-04. Säkerhetskod för programåtkomst, flera perioder per kalenderår, möjlighet att lägga datafil på annan plats är några saker. Dokumenthanteraren fick ett lyft med serviceversion 2015.3

Antalet sålda licenser passerade 4000 detta år. Mycket tack vare alla användare som talar sig varma för programmet. Det är den absolut bästa reklam man kan få.

2016

Detta år, eller redan i mitten på 2015, kantades nyheterna av alla tragiska flyktingtragedier och den stora tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn. Detta medförde en ökad efterfrågan på att anpassa programmet lite för just den typ av redovisning som krävs för de som är gode män till ensamkommande. Sedan slogs dagboken och körjournalen ihop vilket varit mycket uppskattat. I samband med detta togs även en rapport för underlag av arvodesyrkande fram som även den varit mycket uppskattad av användare.

 

Senast ändrad torsdag, 02 mars 2017 17:34
Högst upp